Bat mizva – az első

Johannának és családjának kiadós Mazal Tovot kívánok Bat Micvája alkalmából.

Johanna vagy Chanele, ahogyan zeidéje olyan bájosan mondja, vagy most, hogy már nem gyerek, inkább Chana néni; fél évig készül erre az alkalomra. A zsidóság, a judaizmus mibenlétéről tanulmányozott szövegeket, és azt elemezte, mi is a zsidó lét jelentősége a mai, modern világban.

Csak, a Rebbecen Hurwitz Devorah Leával eltöltött fárasztó, féléves kurzus után, melyben ősi szövegeket tanult meg visszafelé olvasni, végigkövetvén a jelentős bibliai eseményeket, ünnepeket, törvényeket és szokásokat, tudta átérezni saját Bat Micvájának valódi szimháját.

„Szimha” a héber szó örömet jelent, amit nem szabad összetéveszteni a vidámsággal. Öröm és vidámság egynek tűnhet, de valójában ezek tettekben nagyon is különböznek. A vidámság pillanatnyi és szeleburdi, jön és megy, és gyorsan feledésbe merül. Az élmény nem mély, sem pedig jelentőségteljes. Az öröm másrészt egy olyan tapasztalat, amely legbelül megérinti meg az embert és tartós a jelentősége.

Nem semmi, hogy a Bat Micva pont a Mishkan építésének hetében történt. Az üzenet világos, most, hogy ő egy bat (lánya) micva (az isteni parancsolatnak), érdeme, és csodálatos lehetősége, hogy egy mishkanná váljon – az Isteni szentség otthonává a világban.

A Mishkan üzenete nem pusztán az a gondolat, hogy a végtelen a véges között lakozhat, hanem sokkal inkább az üzenetet, hogy részesei lehetünk ennek a folyamatnak mint I-ten partnerei ezen magasztos cél elérésében. Chanele Bat Micvává válása tehát a előléptetés – vezető partnerre lett az  isteni színjátéknak.

Ezúton, kívánok családjának sok, igaz Nachaszt, és hogy a drága Chaneléjük igazi zsidó menórája legyen az egész zsidó népnek.

Az ő Bat Micva volt a legnagyobb valószínűség szerint az első Bat Micva melyet Zsinagógánkban valaha ültek, ezért szeretném megragadni az alkalmat, hogy szívből jövő Mazal Tovot kívánjak a magam, a családom és az egész közösség nevében, valamint egy nagy Yashar Koach-ot amiért ezt a fontos alkalmat velünk ünnepelte.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Comments Closed

Responses to Bat mizva – az első

 1. George Boros szerint:

  Orommel olvastam a fennti bejegyzest unokatestverem unokajanak, Chanelenek a Bat Mitzvajarol. –

  Ezenkivul szeretnek egy par sort irni Rabbi Hurwitznak:
  Korabbi lakhelyemen (Temacula, California) a Chabad kile Rabbijat Hurwlitznak hivjak.
  A veletlen folytan, a jelenlegi lakhelyemhez legkozelebbi (St. Agathe, Quebec, Canada) Chabad kile Rabbija Carlebach, aki a californiai Rabbi Hurwitznak az unokatestvere.
  Kerdesem: ugyanarrol a csaladrol van-e szo es ha igen kapcsolatban allnak-e egymassal, mert ha nem es ugy kivanna, szivesen kozvetitek.

  • teleki szerint:

   Bár elvileg minden Hurwitz rokona egymásnak pár száz évre visszamenőleg, rabbink, Shalom Hurwitz Dél-afrikában született, és nem tud szűk családján kívül közeli Hurwitz rokonságról. Érdekes adalék, hogy templomunk előimádkozója is „rokon”, hiszen őt Horovitz Lászlónak hívják.