Évértékelő :)

Most már bárhonnan is nézzük, új év van. Elmúltak az öszi ünnepek, itt az ideje végiggondolni, mire vittük – a Teleki teret – 5770-ben.

A leges-leges-legfontosabb a lelkes csapat, a közösség, ami kialakult a zsinagóga földszinti helysége körül. Velük és értük van értelme egyáltalán egy ilyen – mostmár – közösségi helységnek működnie.

Ahogyan Shalom írja a Szimchász Tórai beszámolójában, a tavaly még egyszerű szombati imakörből mára közösség lett.

És csakugyan:

Közösségi helységet adtunk a Telekinek, MAZSIHISZ támogatásból, és közös erőből, hiszen a támogatás az eddigi költségek kb. felét fedezték. A bútorok, berendezési tárgyak, konyhai alkalmatosságok, sólettfőző, hűtő, bojler, mikró, a platnik, mind-mind adományból, tagjaink felajánlásaiból jött össze.

Hihetetlen bulikat és eseményeket tartottunk, amilyeneket ez az imaház hosszú évtizedek óta nem látott. Elhívtuk a híres Bostoner Rebbét egy vacsorára, megtartottunk minden nagyobb ünnepet, Yom Kippur, Szimchász Tóra, Purim, Rajs Hasonó stb. Jól berúgtunk Purimkor, sőt, Szimchász Tórakor is (persze tisztelet a kivételnek). :)

Megalakítottuk a Teleki Téri Imaház támogatására Jucibácsink után elnevezett Gláser Jakab Emlékalapítványt, ami szervezi az adománygyűjtést, és viszi az imaház hírét mostmár 3 nyelven a világba, az általa finanszírozott és felügyelt weboldalak segítségével (mint ez is itt).

Egy csodálatos kis csapat szállt be a támogatásba, a Budapest Beyond személyében. Ez a vállalkozás Baglyas Gyuri vezetésében a nyolcadik kerület régi zsidó emlékeit mutatja be magyar, vagy idegen nyelvű érdeklődők számára szervezett túrák keretében. A BB zsidó témájú túráihoz a hátterét a Bálint Ház biztosítja. A csoportokat Bálint Anna, és a már régebb óta tagunkként számon tartott Szikra Csaba Gyula vezette egész nyáron, át a Nyóckeren egészen a Teleki térre. Nagy hurrá nekik ezért, hiszen csodás PR tevékenységük révén számottevő támogatáshoz jutottunk, amit a támogató kedvű látogatók egy csodaszép képeslapért cserébe – felszólításukra – dobáltak a perselybe.
És egyáltalán nem mellékes tény, hogy túráiknak hála egyre nagyobb körben válik ismertté a Józsefváros eme kis ódon színfoltja.

A turista csalogatás 2 csúcspontja közül az egyik a Budapest Beyondhoz, a másik a Mazsike, Kidma kettőshöz kapcsolódik (Deák Andrea és Cseh Viktor szervezésében) amikor mindkét alkalommal kb. 200 embert látott vendégül az imaház egy délután alatt.

Megalakult (talán újra alakult?) a Teleki Téri Nőegylet, ami felvállalta a közösség életéhez szükséges „női munkák” elvégzését (ünnep előtt főzés és a kóser konyha megszervezése stb.) valamint ismeretterjesztő munkát is végez, kb. 2 hetente a Telekin megtartott tematikus előadások keretében.

Jajmitfelejtettem ki??

A bejegyzés kategóriája: teleki shul
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Comments Closed