A zsidó zene hercege és hercegnője újra ráleltek a szerelemre

Neshama Carlebach és Josh Nelson mesébe illő története

(Josh Nelson engedélyével, a The Jewish Daily Forward cikke, Kovács Bence fordításában)

A királyi pár: Josh Nelson és Neshama Carlebach partnerek a zenében és a szerelemben egyaránt

A királyi pár: Josh Nelson és Neshama Carlebach partnerek a zenében és a szerelemben egyaránt

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer a zsidó zenének egy hercege és egy hercegnője.

Imádva szerették őket a rajongóik. És bár a gyógyításról és az egységről daloltak és beszéltek, valami hiányzott az életükből. A házasságuk tönkrement. Mkinden remény elveszett.

Az elmúlt évben rengeteget írtak Neshama Carlebach és Josh Nelson zenei együttműködéséről, ám senki nem beszélt arról a virágzó szerelemről, ami mögötte van. Nemrégiben egy péntek délután, Brooklyn Park Slope részén egy kávéházban a pár kissé hezitálva, de nyíltan beszélt kapcsolatuk születéséről.

Nelson elmondta, hogy kritikus pont volt az, hogy mindketten meghozzák a döntést, és elváljanak a párjuktól, mielőtt a kettejük kapcsolata elkezdődött volna.

„Nem vagyunk egymás megmentői”, mondja Nelson, „de egymás legnagyobb támogatói vagyunk, ami egy olyan kapcsolatot teremt, amely kiegyensúlyozott, gyönyörű és őszinte, és csakis tiszta szépségből és nagy reményekből áll.”

Carlebach felnéz Nelsonra. A nő megfogja a férfi kezét. „Szeretlek hallgatni. Ez gyönyörű volt.”

„Köszönöm”, válaszolja Nelson.

„Én köszönöm Neked”, mondja Carlebach.

Nehéz nem cinikusnak lenni miközben Carlebach és Nelson elmesélik, hogyan erősítette meg ez a románc a személyes életüket és a művészi pályafutásukat. Az érzelmeik leírva banálisnak, talán még szánalmasnak is hatnak.

Azonban Carlebach és Nelson a spiritualitás és a gyógyítás zenei világában élnek. Szavaik és kifejezéseik a közös elfogadásról és arról, ahogy felnéznek a másikra teljesen őszinte.

Az a történet, ahogy Carlebach és Nelson megismerkedtek, szinte mesébe illő.

Carlebach a néhai Shlomo Carlebach orthodox rabbi lánya, akinek a dallamai, jobban, mint bárki másé, megváltoztatták a 20. század zsidó zenéjét. Nelson Debbie Friedman felfedezettje, a reform zsidó dalszerzőé, akinek a hatása a kortárs liturgikus zenére megközelíti Carlebachét.

2012 nyarán, másfél évvel Friedmann halála után a Wexner Alapítvány felkérte Nelsont, hogy készítsen egy emlékalbumot Friedmanak.

Nelson, aki régóta rajongója Carlebachnak, felkérte őt, hogy énekeljen az albumon. Beszélgettek egy darabig a zenéről, majd Carlebach Nelson felesége felől érdeklődött.

„Azt mondtam, hogy a házasságunknak vége, és épp válunk”, mondta Nelson. Aztán Neshama azt mondta, hogy „ez különös egybeesés, mivel az én házasságom is tönkrement.”

Együtt kávéztak, amiből hamarosan barátság lett.

Nelson olyan baráttá vált, akihez Carlebach tanácsért fordult, mint az egyetlen ember, aki Carlebachot mind személyes szinten, mind szakmailag ismerte.

Amíg az apja élt, Carlebach néha együtt énekelt vele. A halála 8után azonban, 1994-ben, amikor húsz éves lett, már rendszeresen fellépett. Tizennyolc éven át szinte folyamatosan volt, mindkét terhessége során egészen az utolsó két hétig, majd egyik gyermekével a hasán, kenguruban is fellépett.

Azonban az, hogy 2012 nyarán a házassága zátonyra futott, nagyon megviselte. Hiányt szenvedett a zenében és a szerelemben.

„Eldöntöttem, hogy soha többé nem  fogok szeretni senkit – és egy Carlebachnak ez egy nagyon erős mondat. Teljesen padlót fogtam.”

Carlebach és Nelson 2012 őszén kezdtek el randevúzni. Azon a télen, egészen 2013 első hónapjaiig Nelson megpróbálta rávenni Carlebachot, hogy térjen vissza a színpadra. Attól félt, hogy minél tovább marad távol, annál nehezebb lesz számára a visszatérés. „Josh azt mondta nekem: ne feledd, hogy ki vagy” – mondta Carlebach.

Alkalomadtán fellépett. Néha Carlebach és Nelson meghívott vendégként lépett fel egymás fellépésén.

Egyikük sem emlékszik pontosan a helyre vagy az időre, de valamikor 2013 elején első alkalommal léptek fel együtt.

A koncert végén egy egyveleget adtak elő: egy Shlomo Carlebach és egy Debbie Friedman dalt. Carlebach azt mondta erről: „Sírtam, miközben megosztottam másokkal és elmondtam, hogy ki vagyok, és megköszöntem Joshnak a bátorítást, hogy újra énekeljek. Láttam, ahogy az embereket összeomlani és újra helyrerázódni ezektől a daloktól.”

Hozzátette: „Megértettem, hogy mi ketten egyesítsük a zsidókat. További 100%-al jobban tudom gyógyítani a világot, ha ő is ott van.”

A pár 2013-ban gyakran fellépett Amerikában és a tengerentúlon egyaránt, köztük Auschwitzban és Japánban a Fuji-hegyen. Carlebach apja és Friedmann zenéjére úgy tekint, hogy az „a zsidóság szívdobbanása.”

2013 decemberében Carlebach és Nelson San Diego-ban léptek fel a reform zsidóság kétévente megrendezett gyűlésén. Itt elmondta, hogy a reform zsidóságot nagyon befogadónak találja, és bejelentette az egybegyűlteknek, hogy a lelke alijázott (felemelkedett) a reform zsidósághoz.

Az, hogy Reb Slomo lánya ilyen kijelentést tett, az orthodox világ bizonyos részein nagy felháborodást váltott ki. Ezt követően azonban senki sem említette meg, ami nyilvánvaló: hogy a két énekes immár egy pár.

Carlebach és Nelson elmondták, hogy az elmúlt hónapokban többen megkérdezték tőlük, hogy mi van közöttük, és ők mindenkinek őszintén válaszoltak. Azonban nem jelentették be a kapcsolatukat egészen a legutóbbi időkig.

Ez közös fellépésük után, májusban történt Jeruzsálemben, hoyg úgy érezték, hogy a nyilvánosság elé tárják, hogy mi van közöttük. „Hihetetlen pillanat volt a számunkra, hogy most már mindenki tudja” – mondta Nelson.

Carlebach és Nelson egyaránt átállította a Facebook profilját „kapcsolatban”-ra. Több száz rajongótól kaptak gratulációkat és jókívánságokat.

A pár továbbra sem lakik együtt. Külön turnéznak, azonban gyakran találkoznak, és ugyanabban a new yorki stúdióban dolgoznak. Hétvégente gyakran együtt vannak mind Carlebach, mind Nelson két-két gyerekével.

Mindketten tudják, hogy a tündérmese-szerelmek nem mindig végződnek boldogan. Azonban abban bíznak, hogy az övék kitart.

Amikor megkérdeztem tőlük, hogy melyik párt tekintik példának, Carlebach nem habozott a válasszal: „Saját magunkat.”

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Comments Closed