Fonott kalács otthonra, sábeszre.

Kromoszómaszámától függetlenül bárki összekoszolhatja magát a liszttel-tojással-tésztával annak ellenére, hogy ezt az estét a nőegylet szervezi a Teleki téren. Visszatérhetünk a gyerekkorunk homokozójába, amikor még csak sárpogácsákat gyártottunk. Négyen vagyunk felnőttek Dvora Lea, Panka, Ági és Gyuri. A legkisebbik Hurwitz gyermek a babakocsiban alszik. Nem kell péknek lenni ahhoz, hogy egy jó kalácsot süssünk. Előkészülni a szombatra micve.

Sok recept van, érdemes ezt a módszert is kipróbálni. A tésztát érdemes időben, még csütörtökön előkészíteni, hogy éjszaka meg tudjon kelni. Ha túl hidegben van, akkor nem dagad meg. Azonban, ha a meleg szobában hagyjuk akkor megromlik benne a tojás. Marad a hűtőszekrény. :) célszerű a fonott kalácsot abban a tepsiben hagyni kelni, amelyikben megsütjük, mert így mozgatásnál nem deformálódik. Ha a tésztát kivettük a hidegről, akkor legalább 20 percet még szoba hőmérsékleten pihentessük, mert még kel a tészta.

50 g Budafok élesztő

2 kg finom liszt, szitálva. Ez a minimális mennyiség, ha annyi kalácsot akarunk sütni, amire már áldást is lehet mondani.

6 db tojás. Egyenként felütjük, hogy nincs-e benne vércsepp. Kényelmesebb fehér héjút venni, mert abból kevesebb lesz a problémás.

Fél pohár szezámmag vagy ízlés szerint mák. Ezt csak azután szórjuk a tésztára, ha már megkelt, mert egyébként nem kelne meg rendesen.

1 pohár olaj

3 pohár langyos víz + 1 meleg vizes pohár az élesztőnek

1 pohár cukor

Feloldjuk az élesztőt 2 dl/ 1 pohár vízben, 1 evőkanál cukrot teszünk hozzá és lefedjük.

A másik edényben elkeverünk 3 pohár vizet, 6 tojást, 1 pohár olajat.

A vájdlingban összegyúrjuk az alapanyagokat tésztává. A sót azelőtt keverjük a tésztába mielőtt a felfuttatott élesztőt, beleöntjük.

A tésztát akkor gyúrjuk elég keményre, ha belenyomjuk az ujjunkat és visszaugrik.

Egy kb. tojásnyi méretű nyers tésztát lecsípünk, tészta áldozatnak, és arra mondjuk el a bróchét: „ÁLDOTT VAGY TE, ÖRÖK I.., VILÁG URA aki meghagyta nekünk, hogy áldozatot vegyünk a tésztából.” -, amit elégetünk vagy a tűzhelyen a lángon, vagy a kertben tűzön még mielőtt bejön a szombat. A kalácsfonás a kreativitás játéka. Ki milyet szeretne. A javasolt, hogy hat ága legyen a fonás előtt, de minimum három ágból fonjuk.

A megkelt kalácsot megkenjük a tojás sárgájával.

A sütés javasolt hőfoka 180 fokos előmelegített sütőben legalább 25 percig.

Végezetül a kalács olyan, mint a kiskanál. Szinte mindent lehet vele enni.

Jó étvágyat!

Lejegyezte: Dr. Gádor György

A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Comments Closed

Responses to Fonott kalács otthonra, sábeszre.

  1. Namir Shoshi szerint:

    szerettem olvasni . vissza emlekeztem a gyerek koromra amikor az edes anyam sutotte otthon a kalacsokat. szerettem.
    ez a recept vilagos es ertheto. konnyu csinalni. csak szerettel. sabat salom.