Kulturális Örökség Napja a Teleki téren

Szikra Csaba Gyula bemutatja Teleki teret

Szikra Csaba Gyula bemutatja Teleki teret

Kulturális örökségünk idei napjainak központi témáját a „SZAKRÁLIS TEREK” képezték, melynek örömére az ország minden valamirevaló temploma, kolostora, zsinagógája, sztúpája, kápolnája, imaháza, kálváriája, valamint kegy- és búcsújáróhelye megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt, magától értetődően a Teleki Téri Imaház is.

A Beyond Budapest vállalta magára a megtisztelő feladatot, hogy a kedves érdeklődőket a „Nyócker csillagai” manőver keretein belül megismertesse a nyolcadik kerületi zsidó lét megmaradt emlékeivel, illetve újjáéledő pezsgésével.

A Gutenberg téren gyülekező csapatok Szikra Csaba vezetésével indultak a mit sem sejtő nyócker meghódításra, aki egy született hadvezér nyugalmával és felkészültségével vezette a megszokotthoz képest mintegy hússzorosra duzzadt szabadcsapatát. A nagy érdeklődés az izgalmas témán kívül feltehetően a kifinomult időpontválasztásnak is köszönhető volt, ugyanis a vasárnap 6 órás időpont viszonylag kevés konkurens helyszínt tartogatott.

A Teleki téri Nőegylet kiküldött felderítőinek jelentése után egyre növekvő izgalommal várta a sereg felbukkanását, hiszen a zsinagóga befogadóképessége erősen korlátozott, és egyértelművé vált, hogy legalább három turnusban zajlik majd a látogatás.

A tér patinás törzsközönsége hiába találgatott, melyik párt tömegrendezvényét, vasutasszakszervezet tüntetését vagy kereskedelmi csatorna castingját szervezték vasárnap sötétedés után a Teleki tér 22. előtti füves területre, de szerencsére senkinek sem jutott eszébe elkérni el a területfoglalási engedélyünket, vagy bejelentést tenni az autóforgalom akadályozása miatt. A tér korabeli életének felidézése után Csaba bevezette az első csoportot a zsinagógába, míg a kint maradt mintegy 140 főt a Nőegylet tagjai próbálták szórakoztatni az újévről meg a zsidó női szerepről az előző gyűlésen felszedett tudással (ezúton is külön köszönet érte a rebecennek).

Csaba nem lankadó lelkesedéssel mesélt a zsinagóga történetéről, Gláser Jakabról és ifjú követőiről először az első, majd a második, végül a harmadik turnusnak. Ez utóbbi, mely mintegy félórát várt igen kulturáltan az épület előtt, a Nőegylet helyszínen hozott döntése értelmében kiemelkedő türelme elismeréséül a szigorúan őrzött kék szobát is megtekinthette, illetve megkóstolhatta az újévről maradt mézes süteményt és kóser nápolyit.

Gabányi Panka elfoglalta már bejáratott helyét a szórólapos-képeslapos asztal mellett, hogy búcsút mondjon a távozóknak, begyűjtse a kölcsönkipákat és köszönetet mondjon az adományokért, Holländer Judit pedig a kék szoba teremőri feladatait látta el és telefonos segítséggel igyekezett megválaszolni az érdeklődők kérdéseit. A rendre, és a zsinagógához tartozó ingó vagyon védelmére Bálint Cili megbízott őrzővédőnk ügyelt.

Nagy örömünkre többen is érdeklődtek a Nőegylet rendezvényei iránt, melyek újult erővel folytatódnak az ünnepek miatti rövid szünetet követően.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Comments Closed