A Teleki téri Stiebel és a Mayerek

DR. GÁDORNÉ WÉBER ÁGNES EMESE
ORZSE, Zsidó közösségszervező Szak, V. évfolyam.
Zsidó környezetünk védelme Házidolgozat „Hitközségi elnök feladatai”
Fotók: Mayer András
Budapest, 2010. május 10.

Dolgozatom témájául a Teleki téri Stiebelt választottam, annak közösségét és önkéntesként dolgozó világi vezetőjét. Közel tíz éve itt találtam meg a zsidóságomat, ebben a zsinagógában, ebben a baráti társaságban. Ez egy különleges közösség, más gyökerekkel rendelkezik, mint a legtöbb fővárosi imaház és kicsi közösségként másképp osztja fel a tagok közötti feladatait is. Így például nincsenek választott vezetői, önként vállalt bürokráciája, hanem feladatok vannak, amit néhányan maguktól elvállalnak, és végig visznek. Mindegyik fontos és egyik sem nélkülözhető.
Eleinte a tudós Lichtmann Navhman, majd veje, Lebovics József látta el a rabbi teendőket, kántorként a zsinagóga széphangú, tanultabb és vallásos tagjai Zenner Nándor, Gold Vilmos (Wolf Vilmos – Jichak Zeil Gold ben Lea – a Raj rabbi testvérpár nagypapája) és mások tevékenykedtek. A gyülekezet vezetője Koltai József nyugdíjas hitoktató (1886-1966), majd a Glaser-fivérek (1966-2006) vállalták magukra.

A zsinagóga vallási vezetője jelenleg Sholom Hurwitz Rabbi, mellette a világi teendőket a mindennapi feladatokba bonyolódva egy testvérpár Mayer Gábor és András látják el. Érdekes és elgondolkodtató, hogy annak idején Glaser Jakab és testvére vállalták magukra az imaház működtetését és miután a nagyon is közkedvelt és szeretetre méltó „Juci bácsi” elment, 40 évvel később lett újra egy testvérpár, akinek szíve csücske a Teleki téri Stiebel. A zsidó politikai kapcsolattartást Feldmájer Sándor végzi. Korábban Bánki Tamás is részt vett a zsinagóga életének szervezésében. Jelenleg, aki kézben tartja a dolgokat, hogy szombat reggelre minden működjön, nem más, mint az egyik legfiatalabb tag, Mayer Gábor. Vele ültem le beszélgetni arról, hogy milyen feladatai vannak egy ilyen különleges közösség világi vezetőjének.
A több mint 100 éve épült lakóház földszintjén berendezett egyszerű zsinagóga az udvarról nyílik. Körülbelül 50 férfi és 30 nő fér el a belső térben, természetesen egymástól függönnyel elválasztva. A Teleki téri zsinagóga jelenleg a főváros egyetlen eredetileg is haszid nuszaf szfarad imarend szerint imádkozó, máig működő ortodox imaháza. Az úgynevezett csortkovi zsinagóga, valójában nem a spanyol eredetű zsidók imádságos helye volt, hanem a galíciai haszidoké. Az imaház ugyanis a mai Ukrajna területén található Czertków (Csortkov) városkáról kapta nevét, innen származtak el e templom alapítói. A Teleki téri közösségnek jiddis volt a nyelve; imarendje, szokásai csak annyira különböztek a német minhágtól, amennyire a haszidizmus általában fölvett némely hatást a törökországi szefárdiaktól, különösképp az észak-izraeli Cfát városában élt legendás kabbalistától, a Szent oroszlántól Jichák Lurja Askenázitól. A zsinagóga ma az Autonóm Ortodox Hitközséghez tartozik, noha rítusa folytán attól mégis elkülönül.
Az Ortodox Hitközségtől kap támogatást rezsi és kidus költségekre, a MAZSÖK-től kapott vissza nem térítendő felújítási támogatást, amiből az egykori női részt újították fel közösségi térré. Lett kóser (húsos) mini konyha, játszósarok, és hely a jövőben megtartandó programokra, vendégek fogadására. A felújítás során mindent az eredeti formájában állítanak helyre, folyamatban van a közösségi szoba kékre festése is. Az eredeti festőhengert megtalálták a felújítás előtti pakoláskor, amit fel tudnak használni arra, hogy egy mesterember egy új hengerbe belevágja a megfelelő motívumokat
Ilyen volt:
Berendezési tárgyai a padsoroktól a Tóra-szekrényig, a megalapítástól kezdve mind a mai napig megegyeznek. A Tóra-olvasó asztalt a Dobozi utcai templomból hozták el, miután azt megszüntették.
Minden héten pénteken Dwora Leah Hurwitz Rebecen előkészíti a szombati ebédet, melyet Gábor vagy András visz be a zsinagógába, alkalmanként kerékpárral. A modern technikának köszönhetően időzítővel ellátott melegen tartó és főzőedényben elkészül a félkész sólet délre. A kávéfőző is időzítőhöz van kötve, így szombat reggel az imára érkezőket friss, főtt kávé illata várja a zsinagógában. Minden szombaton minjenben tudnak imádkozni, ami a ma zsidóságát illeti, nagyon fontos és jó eredmény. A konyha kósersági felügyeletét a Rabbi látja el, illetve van a közösségben néhány kósersági felügyelő, akik ugyancsak segítik a kóser konyha zökkenőmentes kóser használatát.
Vannak teljesen hétköznapi, de nem elhanyagolható feladatok, mint például a bevásárlások, a takarítás, amit mind Gábor és András végeznek. Hétköznapi probléma, hogy a hivatalos leveleket nem olyan egyszerű felvenni, mivel ugyan a MAIOH-hoz tartoznak, de nem feltétlen ez szerepel a címzésben, így nem tudják hogyan igazolni magukat a postán. Ennek megoldása folyamatban, de a közmű cégekkel sem egyszerű az együttműködés. A világi vezetés feladata a pénz kezelése, a felajánlott snóderpénz begyűjtése vagy a felajánlott bor, pálinka átvétele.
Kapcsolatban vannak két neológ közösséggel is, mivel a hívek egy része, ide a Teleki térre is járnak, de a Nagyfuvarosban illetve a Pávában is imádkoznak. Mindkét zsinagóga vezetésével jó kapcsolatot ápolnak, és a világi vezetők alkalmanként eljárnak a Telekire imádkozni.
Jövőbeni terveik között szerepel a felújítás folytatása az eredeti forma megtartása mellett. Több programot szeretnének, meghívott vendégekkel, már van hely hol beszélgetni. Szeretnék, hogy az ünnepek alkalmával többször tudjanak együtt imádkozni minjenben. Szeretnének rendszeresen közösen tanulni is. Megalakították a Glaser Jakab Emlékalapítványt, amivel remélhetőleg tudnak pályázni támogatásra, amiből a jövőbeni terveiket mind meg tudják valósítani.
Végezetül még egy nagyon fontos dolog, amit megtudtam, az az, hogy ez az egyik olyan zsinagóga Budapesten, ahol nem számít, hogy valaki chabad, haszid, ortodox vagy neológ nézeteket vall, itt mindenkinek örülnek, itt mindig jókor jön egy tizedik férfi. Nem véletlen, hogy ez a hely volt az, ahol megtaláltam a zsidóságomat és azt hiszem, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Juci bácsi emlékére egy filmet is forgattak a fiúk, kíváncsian várom a premiert!

Felhasznált irodalom:
http://telekiter.blogspot.com/
www.zsido.hu
www.dublin.hu/teleki

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Comments Closed

Responses to A Teleki téri Stiebel és a Mayerek

 1. Hanna szerint:

  Koszonet a beszamoloert!

  Mindenkeppen felkeresem a kis zsinit, ha ' hazamegyek' .

  p.s.: mikor lathato a premier elerese?

  Lehitraot, Hanna

 2. Agnes Emese szerint:

  Helyesbítés:
  haszid nuszach szfarad imarend és nem nuszaf

  lemaradt a lábjegyzet:
  forrásként használtam még: Szentgyörgyi Ákos: A józsefvárosi zsidó közösség kialakulása, imaházak és zsinagógák tanulmányát.

  üdv

  Ági

 3. WayneTata szerint:

  köszi a megemlítésemet és a forrás megemlítését is.
  :)
  tata