Bemutatkozunk

Jártál már a Teleki téren? Tudtad, hogy a híres-hírhedt piacon kívül más jelentős intézménynek is otthont ad a tér?
Az egyik házban a téren, ami pont olyan, mint bármelyik másik, hátul, az udvar sarkában különleges helyre nyithatsz ajtót. A háború előtt a környéken rengeteg házban működtek ehhez hasonló lakásimaházak, vagyis stibelek. Mára már csak a ez az egy várja az imádkozókat. Az egykori csortkovi hászidok által alapított és használt imaház folyamatosan működött még a háború alatt, és után is, bár a közönsége alaposan megváltozott az évtizedek során.
Napjainkban új közösség formálódik a réges-régi falak között. A tagok egészen változatos okokból és irányokból érkeznek ide imádkozni és tanulni. A gyerekkoruk óta itt imádkozó idősek közösségét lelkes fiatalok egészítik ki. Céljuk a zsinagóga belső rekonstrukciója és eredeti arculatának megőrzése. Emellett igyekeznek felkészíteni a helyet, hogy egy modern, pezsgő zsidó közösségnek adhasson otthont. Munkájuk nyomán az utóbbi időben szinte minden sábeszkor van minjen. Kóser kávé, süteménnyel várja az érkezőket, ima után pedig klasszikus szombati ebédet szolgálnak fel: sóletet és bárcheszt.
Ennek keretében megkezdték a felújítást. Az egykori női részen közösségi teret alakítanak ki: főzősarok, játékok, könyvek várják a tervek szerint az ide látogatókat. A jelenleg is működő imaházban az eredeti állapot visszaállítására törekszenek. A felújítás első lépcsőjeként a napokban befejeződik a régi női rész felújítása, a vizesedés megszüntetése, és a régi nyílászárókat új, de az eredetiekkel megegyezőkre cserélték.
Jelenleg a felújítás folytatásához keresnek további támogatókat. Az eddigi munkálatokat a közösség tagjai mellett a MAZSÖK biztosította.

Kategória: Uncategorized | A közvetlen link.

Comments Closed

Responses to Bemutatkozunk

  1. Katalin szerint:

    Szívesen megnézném, lehet tudni a címet? Bkati

  2. BMG szerint:

    Keress meg minket Facebook-on! ;)