Úgy tűnik,

hogy ennek bizony nem lesz vége egyhamar. Ha egy kutatás lehet „zsidós”, akkor ez tényleg az lett. Hosszú, pestiesen keszekusza, de szerethető, szórakoztató és tényleg soha nem lesz vége.

Mégis, szeptember 22-én a reggeli Sáchrittal kezdetét veszi az utóbbi évek egyik legfontosabb telekis programja, melyben bemutatjuk az elmúlt két év termését, amit a környék zsidó múltjáról eddig találtunk és megtudtunk. Interjúk, levéltári kutatások, fényképek, hangfelvételek, séták. Minket is meglep, mennyi tudás és ismeretanyag halmozódott fel a csapat tagjaiban 2012 ősze óta.

Józsefváros zsidó múltja; „galíciai jöttmentek” története; a régi piac köré kiépülő kóserájok, üzletek és kávézók bemutatása; Kis Varsó legendája a nyilasnak beöltözött zsidókkal és egyéb embermentőkkel; pótimaházak és a hitélet egyéb vonatkozásai… Mindez a teljesség igénye nélkül.

Két és fél nap, nyolc előadás, nyolc műhelybeszélgetés (rettenetes szó, olyan mint a cool hiperposztmodern workshop…), séta, kaja, koncert, filmnézés. Remélem lesznek pogácsák is. Ha csak egy-egy program érdekel, már azért is érdemes benézni.

Mikor egy kellően kritikus ismerősöm megnézte a programot, a következő emailt írta: „Ne haragudj az őszinteségért – amikor megláttam a programot szabályosan hányingerem lett. Sztem ez igazi bálványimádás, mitoszgyártás, üres időfecsérlés stb.”

A szakmájában elismert szociológus mentorunk szerint „évek óta nem hallottam és nem láttam ilyen jó munkát, mint amit ti csináltok. Ne izguljatok, nagyon jó lesz!”

Szóval ha izzás van, minden van.

Bár a „konferencia” a Rosh Hasana-i imával, vacsorával és bulival ér véget, az év folytatódik. Újabb nevek, újabb anyagok és újabb képek.

Regisztrálj itt!
A részletes program a konferencia hivatalos honlapján olvasható.

Várunk szeretettel!

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Comments Closed