Yechiel Hahn: Emlekek a Teleki teri templommal kapcsolatban. (4)

(avagy imadkozasom 1936-1941 tajan)

Mint mar irtam elozoleg, buszke vagyok arra hogy mindket nagyapam  ezen templom alapitoihoz tartozott! Mindketten itt imadkoztak eletuk vegeig!

Gyermekeik (az en szuleim es nagybacsink es nagynenink) Budapesten laktak ugyan, de nagyobb reszuk messze a Teleki tertol.

Ennek dacara az en szuleim minden hetvegen elvittek engem es hugomat (Judit) a nagy- Szulokhoz, egyszer a Hahn csaladba masszor a Frostekhoz. Ha a latogatas vasarnapra esett

Villamossal utaztunk, de szombaton mindig gyalog mentunk! Ezek a latogatasok nem voltak kotelezoek, de nagyszuleim koveteltek hogy a Nagy Unnepeken ott imadkozzunk, a Teleki „shulban” (Ok mar elore megvettek a hely-jegyet a mi szamunkra..)

Visszaemlekszem, hogy mar mint ovodas kis gyerek,  feloltozve a legszebb ruhamba, amint bementunk a templomba – eloszor „lejelenkeztem” a ket nagypapanal es csak aztan mentem apukam melle az o helyere.

Mivel nem tudtam (heberul) imadkozni, kis ido mulva apukam beleegyezett hogy kimenjek az udvarra . Ott orommel talalkoztam tobb unokatestveremmel (es mas gyerekekkel) ahol vigan futkaroztunk, bujocskat es fogocskat jatszottunk.  Fontosabb imak elott (Sofar fujas, Unetane Tokef) szuleink behivtak bennunket, hogy lassuk es halljuk az ahitatos istentiszteletet.

Emlekszem a szep hosszuszakallu R. Schechterre, aki A „Sachritnal” volt elomadkozo, es a fiatalabb , igen szep hangu R. Friedmannra aki kovette ot a „Muszafnal”…

Meg egy erdekes kis emlek, azokbol az idokbol:  Jom Kippurkor anyukam szokott hozni a templomba birsalmat, teleszurkalva szegfuszeg maggal , azert hogy ha ehesek vagyunk megszagoltuk  az almat es igy meg egy par orat  tudtunk bojtolni…

(Itt kuldok egy kepet 1936-bol, ahol az unakatestverek egy resze van leveve)

Comments Closed

Responses to Yechiel Hahn: Emlekek a Teleki teri templommal kapcsolatban. (4)

  1. Yechiel Hahn szerint:

    Nemregiben volt szerencsem Talakozni Mayer Andrassal itt Izraelben! Nagyon orultem hogy eloszoval tudtam beszelgetni a templom egyik tagjaval, aki sokat meselt arrol, hogy tudtak rendbehozni es ujja valtoztatni azt a regi regi templomot!!
    Jissar Koach!