Yechiel Hahn: Emlekek a Teleki teri templommal kapcsolatban. (3)

Egy Toratekercs tortenete (vagy ” hogyan  zarult  be a kor?”)

Apai nagyapam,  R.Gershon ben Yechiel Arie,  szinten ruhakereskedo volt, (ugyanugy mint a a  Frost nagyapam) es a Nepszinhaz uccaban volt egy jol meno uzlete.

1944-ben elvettek tole az uzletet es Hahn nagyszuleim a nehez idoket a vedett hazban, majd a gettoban veszeltek at.

1945 tavaszan  R.Gershon Hahn visszakapta az uzletet.  Egyik napon (ahogyan ezt O elmeselte)  Bejott hozza egy orosz katona es megkerdezte, hogy hajlando volna-e megvenni egy „Szefer Torat” amit , O „megtalalt”  egy elhagyott zsido templomban es megorizett maganal. A szefer Tora hibas volt, tobb lapja el volt szakadva es megegve.

Nagyapam kialkudta, megvette es elvitette egy „Tora irohoz”  (Szofer) a Dob ucca kornyeken, aki  honapok folyaman  kipotolta a hibas vagy hianyzo lapokat  (ami  nem volt konnyu mert ebben a Toratekercsben minden oldal  a „vav” betuvel  kezdodott!!) , Szepen „feloltoztette”a torakontosbe” (amire ra van himezve az, O neve, Apam neve es az en nevem) majd a „kosher SzeferTorat betettek az Aron Hakodeshba” , a Teleki teri templomban, ahol kb . ot  even keresztul  „szolgalta” a kozosseget.

Amikor Apam elhatarozta magat alijjazni (1950), Nagyapam odaadta neki a Torat, mondvan hogy ennek a Szentfoldon a helye…

Boldogult Apam 30 even keresztul orizte a Torat a telavivi Bilu templomban , ahol O imadkozott. Vegrendeleteben ram hagyta a Torat es en behelyeztem a mi  templomunkba, Ramat Ganban.

Hogyan zarult be a kor?

Ezelott ket evvel legnagyobb unokamnak Michael ben Ronen-David Gershon Hahn-nak volt

A  Bar Micvaja.

Templomunk eloljaroja (Gabbai) gondoskodott hogy Michaelnak  abbol a Szefer Torabol olvassak fel  a Maftir reszet amit  az o ukapja, R.Gershon vett  meg es a nemzedekek folyaman jutott el a  mi templomunkba!

BEZARULT A KOR!!

Itt csatolom az ot nemzedek fenykepet!

Comments Closed

Responses to Yechiel Hahn: Emlekek a Teleki teri templommal kapcsolatban. (3)

  1. Yechiel hahn szerint:

    ?? ??????? ???? ?????
    ?????

  2. Yechiel Hahn szerint:

    Valasz Tamas Bankinak:
    Michael meg kiskoru, de azt mondta ha nagy lesz megprobal elmenni a teleki teri shulba es megnezni hol volt nagyapja Bar Micvaja!