Yechiel Hahn: Emlekek a Teleki teri templommal kapcsolatban. (2)

A Frost nagyszülők

"Itt kuldom Zvi nagyapam es Ethel nagyanyam kepeit."

Elozo levelemben irtam hogy mindket nagyapam, R. Gershon ben Yechiel Arie Hahn es R. Hemann Zvi HaKohen Frost meg a XX. Szazad elejen erkeztek meg Budapestre  es az evek folyaman itt, a Teleki teri templomban imadkoztak, egeszen eletuk vegeig!

Ezt a levelet bodogult Frost Nagyapam emlekenek  szentelem.

Zvi Hakohen Frost Drohobytczban szuletett, 1862-ben, ott vette el Ethel Jagert   es ott szulettek meg  hat gyerekei a nyolc kozul. Azt hiszem, hogy 1900-ban  koltozott at Budapestre (mert ugy  szulovarosa mint Budapest az Osztrak –Magyar monarchiahoz tartozott).

Itt Pesten letelepedett a VIII keruletben es ruhakereskedo lett  a Teleki teren. Hala az egnek, nagyon jol ment neki es tobb gyereke is segitette a negy uzleteben. Legnagyobb lanya, Szidonia ferjhez ment egy tavoli rokonhoz, Kolnbe, ahonnan 1933-ban el kellett menekulniek a naci uldozesek miatt es igy kerultek  Izraelbe. elsokent a csaladunkbol.
Fia, Jossef elkoltozott szinten Nemetorszagba, de tobbi gyerekei Pesten maradtak. Legkisebb lanya, Lea (Karolina)  mar Pesten szuletett es O lett  az en anyam.

Zvi nagyapam nagyon vallasos (orthodox) volt es orommel csatlakozott a Teleki teri templom Alapitojaihoz. O ult az Aron Hakodesh mellett egesz elete vegeig (31.12.1939).

En, mint unoka, mindig orultem es buszke voltam, amikor ot mindig elsonek hivtak  fel a Tora olvasashoz (akkor nem tudtam ennek az okat..)

Itt kuldom   Zvi nagyapam es Ethel nagyanyam kepeit.

(Yechiel Hahn)

Utoirat:
A nyolc gyereke kozul hatan tuleltek a Shoat, negyen Pesten maradtak ketto Izraelbe alijazott. A legnagyobb lany, aki 1933-ban alijazott visszament 20 ev utan Pestre, hogy lathassa az ott maradt negy testvert. A kepet errol a rendkivuli  talalkozoro megoriztem es itt csatolom. Az ot testver az elso sorban ul…

A túlélő Frost gyermekek, magyarországon 1953-ban

A túlélő Frost gyermekek, magyarországon 1953-ban

Comments Closed

Responses to Yechiel Hahn: Emlekek a Teleki teri templommal kapcsolatban. (2)

  1. Timár György szerint:

    Szeretnék családom múltjáról megtudni valamit. Emlékeim szerint nagyapám Teitler Nándor 1900 évek elején itt lakott és ide járt a zsinagógába. Nagymamám Lővy Juliska, édesapám 1907 február 23 született. A családi legendárium szerint erre felé volt az őseimnek kosher hentes üzlete.
    Ennyit tudok.
    Köszönettel Timár György