Mayerok, Horovitzok és az új generáció

Miután Kőbányai János elhagyta a közösséget, hogy Izraelbe menjen, családi kapcsolatok révén Mayer András kezdett a közösségbe járni, hogy meg legyen a tíz felnőtt zsidó férfi, így az öregurak tudjanak imádkozni Sábeszkor. Lenyűgözte őt az öreg Gláser a fura dolgaival és nemsokára magával hozta öccsét, Gábort is.

Horovitz László a téren nőtt fel, itt volt a bar micvója és ma is ide jár. Mikor elvégezte a rabbiképzőt, ő lett itt az előimádkozó a ’80-as évek elején. Nagy Ünnepek idején ő vezeti az imádkozásokat az 1990-es évek elején megújult Nagykőrösi hitközségben is. Az ottani elnök, Feldmájer Sándor régi tagja és támogatója a Teleki téri közösségnek.

Gláser Jakab felkérte Fried bácsit, hogy Horovitz Laci távollétében vezesse az imákat az őszi ünnepeken. Mivel Fried úr egy hászid munkácsi közösségben nőtt fel, az összes régi dallamot ismerte. Még 80 éves korában is böjttel imádkozta végig a Jom Kippurt. Megtörhetetlennek tűnt az öregúr, 84 évesen mégis elment.

1999 őszén komoly veszélye volt annak, hogy az őszi ünnepeken nem lesz előimádkozó, aki vezeti a közösséget. A Mayer testvérek mindenkit felhívtak: a barátokat, a barátok barátait… Jöjjenek és segítsék ki a kis közösségüket. Úgy tűnt, senki sem tud segíteni. Akkor mintha minden közösség ugyanebben a cipőben járt volna.

Végül András felhívta Oberlander Baruch rabbit, aki segített. Két évig minden szombaton jött két bóher (rabbinikus diák), hogy segítse a Teleki Téri Imaházat. A Chabad bóherei nagyon segítőkészek voltak, elfogadták a közösség szokásait. Így ennek is köszönhető, hogy a Teleki súlból nem lett lubavicsi zsinagóga.

Később kiderült, hogy a szervezet minden évben kiküldi bóhereit a kisebb vidéki közösségekbe, hogy segítsék a minyent az őszi ünnepek idején. 2005 egyik napján egy új „bóher” jött, aki nagyon viccesen beszélt magyarul: Shalom Hurwitz rabbit – a Chabad által üzemeltetett Pesti Jesiva igazgatóját – hamar a szívébe zárta a közösség. A Johannesburgból származó Hurwitz rabbi azonnal beleszeretett a shtiebel hangulatába, így előbb a hely rendszeres vendége, majd a közösség lelki vezetője és rabbija lett. Civilben 6 gyermek boldog édesapja.

A közösség életében fontos momentum, hogy rabbink felesége, Dvora Leah egyszer csak elkezdett sóletet főzni egy sábeszi kiddusra, melyet azóta is minden héten megtesz. Saját készítésű sütikkel és mindenféle finomságokkal lát el minket, de nem csak Sábeszkor, hanem minden ünnepen.

Mióta Juci bácsi eltávozott közölünk, a közösség új reneszánszát éli. Úgy látjuk, a keménymagon kívül egyre többen itt és ebben a közösségben találják meg a helyüket. A falak között szabadon ötvöződik a régi és az új. Ennek is köszönhető, hogy annyi különböző tudású, hátterű és lakhelyű ember jár ide hétről-hétre megélni a zsidóságát.

Comments Closed